Hur mycket kostar din tryckluft?

Räkna ut din driftkostnad för blåsning med tryckluft - i 3 enkla steg

1. Ta först reda på hur mycket energi er kompressor använder under en timme samt hur mycket tryckluft som produceras under den tiden. Mängden producerad tryckluft mäts enklast med hjälp av en flödesmätare. Det är viktigt att du tar reda på mängden tillverkad tryckluft i enheten m³/h. För att omvandla mängden tryckluft från m³/minut till m³/timme gör du följande:

Antalet m³ producerad tryckluft per minut * 60min = Antalet kubikmeter producerad tryckluft per timme

2. Du har nu kunskap om hur många kilowatt som kompressorn drar per timme, samt hur många kubikmeter tryckluft som produceras per timme. För att kunna beräkna kostnaden per kubikmeter tryckluft behöver vi veta hur många kWh det går åt för att producera en kubikmeter tryckluft.

Antalet kilowattimmar / Antalet kubikmeter producerad tryckluft per timme =
Antalet kWh/ m³ tryckluft

3. I det sista steget behöver du veta din elkostnad per kWh.

Antalet kWh/m³ tryckluft * kostnaden per kWh = Kostnaden per producerad m³ tryckluft.

Kostnaden för tryckluft - räkneexempel

Kompressorn drar 37 kW och producerar 5,57 m³/min.

5,57 m³/min * 60 min = 334,2 m³/h
Kompressorn producerar 334,2 m³ tryckluft per timme.

Kompressorn drar 37 kW per timme och producerar 334,2 m³ tryckluft per timme.

337 kW / 334,2 m³ = 0,11 kWh/m³.
För att producera en kubikmeter tryckluft går det åt 0,11 kWh.

Elkostnaden per kWh är 87,6 öre.
0,11 kWh/m³ * 87,6 SEK = 9,636 öre/m³

Elkostnaden blir därmed ca 9,6 öre/m³.

…men kostnaden beror inte bara på elpriset.

För att få en mer rättvis överblick av kostnaden bör man dessutom inkludera underhåll, installation och övriga kostnader. I kompressorbranschen talar man oftast om att elkostnaderna står för cirka 70% av de totala kostnaderna om man slår ut det på en tio års period. För att fullfölja beräkningen bör man därför dividera elkostnaden med 70% för att få reda på den totala summan inklusive övriga kostnader;

9,6 öre/m³ / 0,7 = 13,7 öre

Den totala kostnaden för tryckluften blir därmed ca 14 öre per m³

Hur minskar jag användningen av tryckluft?

Det är först när man beräknar den totala mängden använd tryckluft, under till exempel en månad, som man förstår den egentliga kostnaden. Det kan därför vara fördelaktigt att undersöka hur mycket tryckluft som faktiskt används samt vilka besparingsmöjligheter som finns.  Det finns många enkla justeringar som kan ha stor inverkan på slutanvändningen. Detta ger inte bara ekonomiska fördelar för företaget utan är även ett enkelt sätt att börja arbeta mer klimatsmart.