Skriven av Maria Romero | 2017-09-28 09:12

Tryckluft kostar 14 öre per kubikmeter inklusive investerings- och underhållskostnader.  Visst hade det varit bra om det var så enkelt? Tyvärr är det inte det.

De flesta tillverkande företag använder tryckluft i sin produktion, för blåsning med blåsmunstycken eller blåspistoler. Men få vet vad tryckluften kostar. En del tänker inte ens på att tryckluften kostar pengar då den produceras av företagets egen kompressor. Men det är egentligen inte så konstigt att man inte vet vad tryckluften kostar, för det finns inget enkelt svar.

Kostnaden beror på många olika parametrar, vilket gör att det är svårt att fastställa ett generellt pris. För att beräkna den faktiska kostnaden bör man bland annat ta hänsyn till det aktuella elavtalet, underhållskostnader, kompressorn och möjligheten till att ta till vara på spillvärmen.

När vi beräknar kostnaden och besparingsmöjligheterna för blåsning med tryckluft använder vi ett uppskattat pris på 14 öre per m³. Priset är baserat på speciella förhållanden men kan fungera som ett bra riktvärde vid jämförelser och beräkningar. För att ta reda på vad din tryckluft kostar, måste du göra beräkningarna utifrån dina egna förhållanden.